„Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.
Szatkownica poszła w taniec. To ci będzie szatkowanie!
Rach, ciach, ciach, obereczka- już kapusty pełna beczka!”

Dzieci z naszej grupy wzięły udział w zajęciach podczas, których kisiły kapustę, a także podsumowywały swoją wiedzę na temat przetworów na zimę. W czasie zajęć przedszkolaki zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta oraz dowiedziały się, że jest cennym źródłem wielu witamin.
Po tych wszystkich opowieściach dzieci zabrały się ochoczo do pracy: poszatkowaną kapustę oraz startą marchew mieszały z solą a następnie wrzucały do przygotowanego w tym celu dużego słoika.
Teraz cierpliwie czekamy, aż kapusta ukiśnie i będzie z niej smaczna surówka.

Kategorie: Żabki 2021