11 lutego świętowaliśmy z dziećmi w grupie Motylki „Tłusty czwartek”. Jest to święto znane każdemu Polakowi. To dzień, w którym nie liczymy kalorii i zajadamy się przepysznymi pączkami, faworkami i innymi słodkościami. W Polsce tradycyjnie najpopularniejszym przysmakiem w tłusty czwartek jest oczywiście pączek: z marmoladą, bitą śmietaną, lukrem, czekoladą. Popularnością w tym dniu cieszą się także faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami.
Kilka ciekawostek na temat „Tłustego czwartku”
Historia tego święta sięga starożytnego Rzymu, kiedy to obchodzono odejście zimy i nadejście wiosny
Zwyczaj jedzenia pączków w tłusty czwartek pojawił się w Polsce już w XVI/XVII w., ale początkowo spożywano je w zupełnie innym wydaniu
W Małopolsce niegdyś świętowano combrowy czwartek, z czym związana jest krakowska legenda
Tłusty czwartek jest obchodzony nie tylko w Polsce, ale również w innych krajach na wiele sposobów. Świętowaniu towarzyszą przeróżne zwyczaje, a także inne smakołyki i niekoniecznie wszędzie są to słodkości.
Tradycja zajadania się słodkościami w tłusty czwartek trwa od wielu lat, a wskazuje na to chociażby staropolskie przysłowie:
„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”.