Motylki poznały dzisiaj przepis na pyszne czekoladowe ciasteczka bez pieczenia. Poniżej zamieszczam przepis i zdjęcia z naszych zajęć.

Przepis:
Cztery opakowania kruchych herbatników, margaryna, cztery łyżki kakao, dwie łyżki śmietany, 1/2
szklanki cukru, posypka: wiórki kokosowe w różnych kolorach, posiekane migdały i orzechy włoskie
– po jednym opakowaniu (z takiej ilości produktów uzyskuje się około dwudziestu czekoladowych kulek o średnicy 3 cm), garnek, łyżki, fartuszki ochronne, chustki do zawiązania na głowach.
• Przygotowanie: dzieci myją ręce, zakładają fartuszkii chusteczki na głowy.
• Kruszą herbatniki na drobne kawałeczki.
• Rodzic rozpuszcza margarynę w garnku, dodaje do niej cukier, śmietanę i kakao – podgrzewa i dokładnie miesza, aż do połączenia składników na jednolitą masę czekoladową.
• Do masy czekoladowej dzieci wsypują pokruszone herbatniki i dokładnie mieszają, aż do powstania jednolitej masy.
• Kiedy masa trochę przestygnie, wyciągają ją z garnka łyżeczką do herbaty, formują kulki; obtaczają je w przygotowanych posypkach; odkładają na talerzyki.

Zajęcia kulinarne! – „Motylki”
Kategorie: Motylki 2020