12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady! Ulubiona słodycz wielu osób jest nie tylko niezwykle smaczna, ale także pełna wielu cennych dla naszego zdrowia składników. Czekolada zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, a przede wszystkim nasz system nerwowy. Najlepiej jeść gorzką czekoladę, bo to ona zawiera najwięcej dobroczynnych składników.
Jak powstaje czekolada?
Czekoladę produkuje się z miazgi kakaowej i tłuszczu. Uzyskuje się je w procesie fermentacji ziaren kakaowca. Następnie nasiona się suszy i rozciera. Kolejnym etapem jest długie mieszanie miazgi z innymi produktami. To wtedy czekolada uzyskuje tak uwielbianą przez wielu, rozpływającą się konsystencję.
O tym wszystkim dzieci dowiedziały się na dzisiejszych zajęciach. Poznaliśmy miejsca, gdzie uprawiane są drzewa kakaowca ( Brazylia, zachodnia Afryka) oraz owoce kakaowca z których są pozyskiwane ziarna. To z nich po obróbce otrzymujemy miazgę kakaową czy kakao niezbędne do produkcji czekolady.
Pamiętajmy! Czekolada – poprawia nastrój i nie tylko! Warto ją jeść, ale z umiarem.