Dzisiaj, z pysznych gruszek, które przyniósł   Szymon, upiekliśmy wspaniałe ciasto gruszkowo – śliwkowe. Smakowało wszystkim, również Pani Dyrektor i Pani Ani.

Jeśli ktoś z Rodziców chciałby upiec to ciasto w domu, to podaję przepis:

CIASTO NA KRUCHYM SPODZIE Z OWOCAMI

Składniki:

Ciasto kruche:

•  500g mąki pszennej

•  1 jajko

•  3 żółtka

•  1 szklanka cukru (200g)

•  250g masła lub margaryny

•  2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego

•  2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

•  ok. 800g owoców świeżych lub mrożonych np. rabarbar, truskawki, wiśnie, czereśnie, śliwki, jabłka

Sposób przygotowania:

1. Przygotować owoce. Świeże owoce umyć i w zależności od rodzaju  wypestkować, odszypułkować itp. Duże owoce pokroić na kawałki (rabarbar  na ok. 3- 4 cm, duże truskawki na pół, śliwki na pół). Jeśli używamy  owoców mrożonych należy je rozmrozić, dobrze odsączyć na sitku, a  następnie na ręcznikach papierowych.

2. Przygotować ciasto kruche. Z mąki, jajka, żółtek, cukru, zimnego  masła pokrojonego na małe kawałki, śmietany i proszku do pieczenia  zagnieść jednolite ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka  do zagniatania ciasta).

3. Ciasto podzielić na dwie części: 1/3 i 2/3.

4. 1/3 ciasta włożyć do woreczka do mrożenia i wstawić na 1 godzinę do zamrażalnika.

5. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x  24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić na 1 godzinę do  lodówki.

6. Na cieście ułożyć owoce. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto z zamrażalnika.

7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C,  grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do  ostygnięcia.

Uwagi:

•  Najlepiej, aby jajka, śmietana i tłuszcz były prosto z lodówki.

•  W szybkiej wersji można nie chłodzić ciasta, tylko wyłożyć 2/3  ciasta w formie, na to owoce, a z pozostałego ciasta odrywać kawałki i  układać je na owocach.

SMACZNEGO!

Skip to content