Dzisiaj, z pysznych gruszek, które przyniósł Szymon, upiekliśmy wspaniałe ciasto gruszkowo – śliwkowe. Smakowało wszystkim, również Pani Dyrektor i Pani Ani.
Jeśli ktoś z Rodziców chciałby upiec to ciasto w domu, to podaję przepis:
CIASTO NA KRUCHYM SPODZIE Z OWOCAMI
Składniki:
Ciasto kruche:
• 500g mąki pszennej
• 1 jajko
• 3 żółtka
• 1 szklanka cukru (200g)
• 250g masła lub margaryny
• 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
• ok. 800g owoców świeżych lub mrożonych np. rabarbar, truskawki, wiśnie, czereśnie, śliwki, jabłka
Sposób przygotowania:
1. Przygotować owoce. Świeże owoce umyć i w zależności od rodzaju wypestkować, odszypułkować itp. Duże owoce pokroić na kawałki (rabarbar na ok. 3- 4 cm, duże truskawki na pół, śliwki na pół). Jeśli używamy owoców mrożonych należy je rozmrozić, dobrze odsączyć na sitku, a następnie na ręcznikach papierowych.
2. Przygotować ciasto kruche. Z mąki, jajka, żółtek, cukru, zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, śmietany i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
3. Ciasto podzielić na dwie części: 1/3 i 2/3.
4. 1/3 ciasta włożyć do woreczka do mrożenia i wstawić na 1 godzinę do zamrażalnika.
5. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki.
6. Na cieście ułożyć owoce. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto z zamrażalnika.
7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
Uwagi:
• Najlepiej, aby jajka, śmietana i tłuszcz były prosto z lodówki.
• W szybkiej wersji można nie chłodzić ciasta, tylko wyłożyć 2/3 ciasta w formie, na to owoce, a z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na owocach.
SMACZNEGO!