W XV w. dynia przypłynęła na statkach Krzysztofa Kolumba.  Początkowo Europejczycy traktowali dynię jako egzotyczną ciekawostkę, jednak wkrótce odkryli jej zalety i już 100 lat później uprawiano ją w niemal wszystkich krajach naszego kontynentu. W Polsce szybko zdobyła popularność – pożywne i smaczne potrawy z dyni pojawiały się na wszystkich stołach.

Szczególnie zdrowa jest dynia o pomarańczowym miąższu – im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynie zawierają ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Zapobiega ona krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami. Wraz z witaminą E wspaniale wpływa na cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza niszczycielskie wolne rodniki. Dynia bogata jest również w białko, a pestki dyni to najbardziej przystępne źródło organicznego, łatwo przyswajalnego, cynku.

,,Biedronki” rozpoczęły świętowanie Dnia dyni od rozmowy na temat różnych dyni, ich wielkości, koloru i kształtu. Dzieci poznały walory zdrowotne dyni, zobaczyły co jest w środku, wyjęliśmy też pestki dyni. Potem bawiliśmy się pokonując dyniowy tor przeszkód, tańczyliśmy  przy piosenkach o dyniach, wykonaliśmy dyniowe opaski. Na obiad zajadaliśmy pyszną zupę dyniową.

Skip to content