Dzisiaj obchodziliśmy Światowy Dzień Pizzy. Była to okazja do samodzielnego wykonania tego pysznego dania. Oto fotorelacja z naszych działań.
Przepis na ciasto na pizzę:
– 400g mąki pszennej (ok.3 szklanki) – najlepiej typ 00
– 220g ciepłej wody ( 1 szklanka)
– 25 g świeżych drożdży
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
Mąkę przesiać do miski. Pokruszone drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do miski z mąką. Dodajemy sól i oliwę. Energicznie wyrabiamy ciasto ręką bądź robotem kuchennym z końcówką do wyrabiania ciasta. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miało gładką konsystencję i nie będzie przyklejało się do dłoni. W razie potrzeby podsypujemy mąką ale ciasto nie może być zbyt twarde. Wyrobione ciasto smarujemy odrobiną oliwy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-45 min.
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy (przecier pomidorowy+oliwa+czosnek+sól+świeże lub suszone zioła – oregano,bazylia,tymianek), trzemy ser i przygotowujemy ulubione składniki do pizzy. Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy na 4 części. Rozkładamy palcami lub wałkujemy na cienie placki. Każdy smarujemy sosem pomidorowym, układamy ser i ulubione dodatki.
Pieczemy w 220 st. przez ok.10-15 min. ( zależy od piekarnika)
SMACZNEGO!