Piernik jest jedną z podstawowych przekąsek na polskich stołach. Praktycznie wszyscy go kosztowaliśmy. Czy ktoś jednak zastanawiał się  kiedyś nad jego historią i tradycją?

Choć tradycja związana z początkami piernika jest piękna i warta  zapamiętania, sam smak piernika w niczym nie przypominał tego, co  dzisiaj znamy pod jego nazwą. Aromat i korzenny smak dzisiejszego  piernika zawdzięczamy przypadkowi. Legenda głosi, że jeden z uczniów  piekarza przez przypadek dodał do ciasta przyprawy korzenne i  nieświadomie stworzył wyjątkowy w smaku wypiek.

Większość osób twierdzi, że miejscem narodzenia piernika jest Polska. Jednak w rzeczywistości pochodzi on z rejonów dzisiejszej Holandii. Nazwa „piernik” pochodzi od staropolskiego słowa „pierny”, czyli  pieprzny. Początkowo piernik był dobrem luksusowym. Raczyli się nim  jedynie najzamożniejsi obywatele – damy delektowały się przysmakiem podczas podwieczorków. W staropolszczyźnie  wypiekano różne rodzaje piernika – katarzynki na Andrzejki, czy  mikołajki na 6 grudnia.

Dzisiaj wypieki z piernika są ogólnodostępne. Najczęściej kupujemy je przed świętami Bożego Narodzenia. Warto jednak poświęcić trochę czasu na ich samodzielne przygotowanie i upieczenie.

My dzisiaj również upiekliśmy pyszne pierniki. Była to świetna zabawa i powrót do starych tradycji.

Oto przepis na ,,motylkowe” pierniki:

– 0,5 kg mąki

– 20 dag cukru pudru

– 20 dag płynnego miodu

– 0,5 kostki masła

– 1 jajko

– 1 mała, płaska łyżeczka sody

– 1 opakowanie przyprawy do piernika

Do mąki dodać cukier, sodę i przyprawę do piernika. Zrobić dołek, wlać miód, dodać jajko i masło. Zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać pierniczki. Piec w temperaturze 180C przez 8-10 minut.

Kategorie: Motylki 2021