W tym roku Dzień Marchewki obchodziliśmy 04.04.2022r. w poniedziałek. Najpierw opisywaliśmy wygląd marchewki, jej kształt i kolor, potem omówiliśmy jej wartości odżywcze, kolorowaliśmy też obrazek marchewki i wycięliśmy go robiąc w kąciku przyrody marchewkową girlandę. Największą atrakcją było zrobienie marchewkowego ciasta. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć!

CIASTO MARCHEWKOWE  

Składniki:

  1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)

  1,5 szklanki mąki

  4 jajka

  1 szklanka oleju

  1 szklanka cukru

  1 łyżeczka proszku do pieczenia

  1 płaska łyżeczka sody

  1 łyżeczka cynamonu

  1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)

  1 łyżka cukru wanilinowego

  1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich

  pół łyżeczki soli

Czynności przygotowawcze: Marchewkę  trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy  na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za  ciacho. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania  wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z  solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz  ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą  marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm, może być z kominem) natłuszczamy lub wykładamy papierem do  pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej  sprawdzać patyczkiem).

Smacznego!

Kategorie: Motylki 2021