12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady! Ulubiona słodycz wielu osób jest nie tylko niezwykle smaczna, ale także pełna wielu cennych dla naszego  zdrowia składników.  Czekolada zawiera  ponad 600 substancji, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, a przede wszystkim nasz system nerwowy. Najlepiej jeść gorzką czekoladę, bo to ona zawiera najwięcej dobroczynnych składników.      

Jak powstaje czekolada?

Czekoladę produkuje się z miazgi kakaowej i tłuszczu. Uzyskuje się je w procesie fermentacji ziaren kakaowca. Następnie nasiona się suszy i rozciera. Kolejnym etapem jest długie  mieszanie miazgi z innymi produktami. To wtedy czekolada uzyskuje tak  uwielbianą przez wielu, rozpływającą się konsystencję. 

O tym wszystkim dzieci dowiedziały się na dzisiejszych zajęciach. Poznaliśmy miejsca, gdzie uprawiane są drzewa  kakaowca  ( Brazylia, zachodnia Afryka) oraz  owoce kakaowca z których są pozyskiwane  ziarna. To z nich  po obróbce otrzymujemy miazgę kakaową czy kakao niezbędne do produkcji czekolady.

Pamiętajmy! Czekolada – poprawia nastrój i nie tylko! Warto ją jeść, ale z umiarem.

Kategorie: Motylki 2021