W tym roku Dzień Marchewki obchodziliśmy 04.04.2022r. w poniedziałek. Najpierw opisywaliśmy wygląd marchewki, jej kształt i kolor, potem omówiliśmy jej wartości odżywcze, kolorowaliśmy też obrazek marchewki i wycięliśmy go robiąc w kąciku przyrody marchewkową girlandę. Największą atrakcją było zrobienie marchewkowego ciasta. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć!
CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki:
• 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
• 1,5 szklanki mąki
• 4 jajka
• 1 szklanka oleju
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 płaska łyżeczka sody
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
• pół łyżeczki soli
Czynności przygotowawcze: Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciacho. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm, może być z kominem) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem).
Smacznego!