Dzisiaj obchodziliśmy Światowy Dzień Pizzy. Była to okazja do samodzielnego wykonania tego pysznego dania. Oto fotorelacja z naszych działań.

Przepis na ciasto na pizzę:

– 400g mąki pszennej (ok.3 szklanki) – najlepiej typ 00

– 220g ciepłej wody ( 1 szklanka)

– 25 g świeżych drożdży

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– 1 łyżeczka cukru

– 1 łyżeczka soli

Mąkę przesiać do miski. Pokruszone drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do miski z mąką. Dodajemy sól i oliwę. Energicznie wyrabiamy ciasto ręką bądź robotem kuchennym z końcówką do wyrabiania ciasta. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miało gładką konsystencję i nie będzie przyklejało się do dłoni. W razie potrzeby podsypujemy mąką ale ciasto nie może być zbyt twarde.  Wyrobione ciasto smarujemy odrobiną oliwy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-45 min.

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy (przecier pomidorowy+oliwa+czosnek+sól+świeże lub suszone zioła – oregano,bazylia,tymianek), trzemy ser i przygotowujemy ulubione składniki do pizzy. Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy na 4 części. Rozkładamy palcami lub wałkujemy na cienie placki. Każdy smarujemy sosem pomidorowym, układamy ser i ulubione dodatki.

Pieczemy w 220 st. przez ok.10-15 min. ( zależy od piekarnika)

  SMACZNEGO!

 

Skip to content